Adana, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin "Türkiye İnovasyon Haftası" Etkinliğine 5-6 Kasım'da Ev Sahipliği Yapacak [14.10.2015]

ADANA, TÜRKİYE İHRACATÇILAR MECLİSİ’NİN “TÜRKİYE İNOVASYON HAFTASI” ETKİNLİĞİNE 5-6 KASIM’DA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası’nın Anadolu Buluşmalarında ikinci durağı Adana olacak ve etkinlik 5-6 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Ayrıca, Akdeniz Tekstil İhracatçı Birliği’nin (ATHİB) düzenlediği 4. Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması 4 Kasım’da yapılacak.

Adana Sanayi Odası ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin yanı sıra çok sayıda kurumun destek verdiği 'Türkiye İnovasyon Haftası' ile ilgili tanıtım toplantısı Adana Sheraton Hotel’de gerçekleşti. 5-6 Kasım tarihleri arasında yapılacak organizasyon hakkında bilgi verdi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, sözlerinin başında Ankara'daki terör saldırısını lanetledi. Ülkeyi derinden sarsan, masum vatandaşlara yönelik akıl ve vicdan yoksunu saldırıları gerçekleştiren kirli elleri nefesleri tükenene kadar lanetlemeye devam edeceklerini vurgulayan Büyükekşi, “Terörden dolayı Türkiye'nin herhangi bir yerinde tek bir vatandaşımıza zarar gelmeyene kadar milletçe tek vücut olmalı ve terörü oluşturan tüm faktörlere karşı ortak bilinçle hareket etmeli. Bu belayı, bu güzel topraklardan bir daha geri dönmemek üzere hep birlikte uzaklaştırmayız.” dedi. 

Büyükekşi, dört yıldır hayata geçirdikleri İnovasyon Haftası’na ilişkin ise gençleri yenilik ve buluşlarla gündeme getirmeyi amaçladıklarını söyledi. TİM’in inovasyona ayrı bir önem verdiğine dikkat çeken Büyükekşi, katma değerli ihracatın 'inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve marka' ile mümkün olabileceğini her fırsatta dile getirdiklerini kaydetti. Ülkede özellikle inovasyon kültürünün yaygınlaşması için çok boyutlu çalışmalara imza attıklarını anlatan Büyükekşi, Adana’daki iki günlük etkinlikte 'geleceğin akıllı kentleri, dijital dünya, tasarım, girişimcilik, sivil toplum kuruluşlarında inovasyon' başlıklı konuları ele alacaklarını belirtti. Zeynep Bodur, Fuat Tosyalı, Güler Sabancı, Ali Sabancı, Hamdi Akın gibi iş dünyasının önemli temsilcilerinin kente geleceğini ifade eden Büyükekşi, dünya çapında çok önemli konuları da

burada ağırlayacaklarını aktardı. Büyükekşi, ücretsiz olan bu aktivitelere katılmak isteyenlerin internetten kayıt yaptırması gerektiğini sözlerine ekledi. 

Toplantıya katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Türkiye'nin teknolojide gelişmiş ülkelerin standardında olabilmesi için öncelikle zihinsel bir inovasyona ihtiyaç olduğunu açıkladı. Adana'daki bu toplantının bunun önünü açmasını dileyen Sözlü, “Nihayetinde geçmiş alışkanlıklar, bağnaz düşünceler, gündelik hayatımızın, toplumsal hayata olan etkisi, düşünce hayatımızın inkar edilemez şekilde etkisi altındadır. İnovasyon zihinsel gelişimimize de inşallah katkı verecektir.” şeklinde konuştu.

TİM Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki, inovasyon kültürünün ülke geneline yerleşmesinin önemi üzerinde durdu. Bu konuda herkese bir takım görevler düştüğünü hatırlatan Öztiryaki, “Bugüne kadar dünyanın başka ülkelerinden ve Türkiye'den yaklaşık 350 konuşmacı getirdik. Onların başarı hikâyelerini dinledik. Bu hikâyeler birçok insana ilham kaynağı oldu.” diye konuştu. 

“İHRACATTA RAKAMLAR BEKLEDİĞİMİZ GİBİ GİTMİYOR”

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Bülent Aymen ise Türkiye ihracatının geçen ay büyük bir düşüş yaşadığına dikkat çekti. İhracatta rakamların bekledikleri gibi gitmediğinin altını çizen Aymen, 500 milyar dolarlık ihracat hedefine karşın rakamlarının buna paralel gitmediğini bildirdi. Aymen, şöyle devam etti: “Fakat biz ihracatçıların elinde olan bir olay değil. Dünyada farklı konjonktür yaşanıyor. Türkiye'de bölgesel anlamda baktığımızda çok farklı düşüşler yaşıyoruz. Bu düşüle ilgili ihracatçılar kendilerine farklı bir yol haritası çizmeye çalışıyoruz. İhracatımızı nasıl artırabiliriz umuduyla bir takım planlar yapıyoruz. Bu yol haritası içinde en önemli faktör inovasyon ve Ar-Ge'dir. İhracatçının yapması gereken en önemli çalışma budur.”

“TASARIM VE İNOVASYONA ÖNEM VERİYORUZ”

Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Türkiye İnovasyon Haftası etkinliğinin Adana’da düzenlenecek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İnovasyon Haftası etkinliği öncesinde Akdeniz Tekstil İhracatçıları Birliği’nce geleneksel olarak düzenlenen 4.Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması’nın da gerçekleştirileceğini vurgulayan Kıvanç, “500 milyar dolar ihracat hedefimizi ancak tasarım ve inovasyonla gerçekleştirebiliriz. Bu inancımızdan dolayı tasarıma ve inovasyona her zaman önem veriyoruz” dedi.

Toplantıya, Finlandiya’nın Adana Fahri Konsolosu ve Adana Sanayi Odası Meclis Başkanı Hüseyin Nuri Çomu, Adana Ticaret Odası Meclis Başkanı Tarkan Kulak, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, Kozan Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Yağan, Kozan Ticaret Borsası Meclis Başkanı Turgay Bozkurt, Akdeniz İhracatçılar Birliği Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçılar Birliği Başkanı Alican Yamanyılmaz'ın yanı sıra Adana ve Mersin'de çok sayıda kurum temsilcisi katıldı.

ONLİNE KAYIT YAPILACAK

Adana’da 5-6 Kasım 2015 tarihlerinde düzenlenecek Türkiye İnovasyon Haftası etkinliğine katılmak isteyenler www.turkiyeinovasyonhaftasi.com/tr/adana.html web adresinden kayıt yaptırabilecek.