Çukurova Bölgesi Oda/Borsa Müşterek Toplantısı Mersin'de Yapıldı [5.03.2016]

 

Çukurova Oda ve Borsaları ortak sorunlarını değerlendirdi 

            Çukurova Bölgesinde yer alan il ve ilçe Oda ve Borsaları Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) evsahipliğinde Mersin’de bir araya geldi. Toplantıda Çukurova Havalimanından, D-400 Karayolu’nun genişletilmesine, tarımdan turizme, Mersin’den Gaziantep’e hızlı tren hattı oluşturulmasından yürütülecek lobi faaliyetlerine, makro yatırımların ortak planlanmasından fuarcılığa kadar birçok konu gündeme geldi. Toplantı sonunda katılımcı Oda ve Borsa başkanları terörün lanetlenmesi adına kamuoyuna ortak bir bildiri yayınlanması noktasında görüş birliğine vardı. Bir sonraki toplantının ise Mayıs ayında gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.

Toplantıyı TOBB Ticaret Borsaları Konseyi Başkanı Abdullah Özdemir yönetti. Ortak sorunları saptamak, güç birliğine gitmek, lobicilik yapmak açısından bu toplantıların önem taşıdığını vurgulayan Özdemir, “Burada çıkacak çözüm önerileri bölgemizin gelişmesi adına çok değerli” diye konuştu. 
Toplantının açılış konuşmasını yapan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ise konuşmasına son dönemlerde artan terör olaylarını lanetleyerek başladı. Ortak toplantıların önce bölgeye ardından da güç birliğine giderek ülkeye katkı vermek amacıyla gerçekleştirildiğini kaydeden Aşut şunları söyledi: 
“Dünya ekonomilerinde artık ülkeler değil, bölgeler yarışıyor. Bölgelerin gücü ise o bölgede bulunan il ve ilçelerin etkin iş birliğinden ve ortak iş yapabilme becerisinden kaynaklanıyor.
Eksiklerini tamamlama becerisinden kaynaklanıyor. Bu noktada rekabetin iki önemli ayağı olan verimlilik ve maliyet adına birçok alt yapı hizmetini, birlikte etkin şekilde kullanabilmek öne çıkıyor. Yani, senin-benim kayıkçı kavgası yerine; “bizim” diyebildiğimizde, gerçek güç ortaya çıkıyor.”
Ortak kazanım ve ortak bölüşmenin başarıldığı gün Çukurova Bölgesi’nin ekonomik anlamda ülkenin Yeni Marmarası yeni endüstri bölgesi olabileceğini vurgulayan Aşut, Mersin ve Adana’nın ekonomik anlamda birer İstanbul olmayı çoktan hak ettiğini dile getirdi. Güçlü bir Adana’nın güçlü bir Mersin, güçlü Ceyhan, güçlü Tarsus ve Silifke anlamına geleceğine dikkat çeken Aşut, bu işbirliğinin en önemli, Türkiye’ye örnek olacak projelerinden bir tanesinin de Ticari İstihbarat Merkezi Projesi olduğunu ifade etti. Ardından Mersin’deki çalışmalar hakkında bilgi veren Aşut, önümüzdeki dönemde dördüncü İnsan Kaynakları Zirvesi’nin düzenleneceğini belirterek tüm katılımcıları zirveye davet etti. 

“Meditour önemli bir tanıtım fırsatı”
MTSO’nun Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) üyesi olduğunu hatırlatarak, iki yılda bir düzenlenen turizm formu Meditour 2016’ya bu yıl MTSO’nun evsahipilği yapacağını dile getiren Şerafettin Aşut, 
“Meditour2016 Akdeniz’de kıyısı bulunan 23 ülke ve 500’e yakın Ticaret ve Sanayi Odasının üye olduğu dev oluşum olan Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği “ASCAME” nin Odamızla birlikte düzenlediği Dünyanın sayılı Turizm Forumlarından birisidir.
Bu ülkelerden Turizm Bakanları gelecek, kamu ve özel turizm temsilcileri, dernekler, seyahat ve tur acenteleri, tur operatörleri gelecek. Bu 23 ülkenin basını, ulusal ve uluslararası basın mensupları gelecek. Turizm firmaları ve birçok uzman ve akademisyen gelecek. Akdeniz havzasının turizmi konuşulacak, vizyonlar konulacak. Bu Forumda; Mersin ve Adana birlikte hareket ederse, olağanüstü bir tanıtım yapma fırsatı yaratacaktır” dedi. 

Menevşe: “Güç birlikten doğuyor”
Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe ise toplantıda gücün bir araya gelerek oluştuğuna dikkat çekti. Çukurov Bölgesi’nin Türkiye’nin en önemli ilk 3 bölgesi arasında yer aldığını kaydeden Menevşe, turizm konusunda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını anlattı. Bölgenin bir dönem inanç turizminde önemli adımlar attığını kaydeden Menevşe, bölgenin tekrar bu alana yönelmesi gerektiğine inandığını söyledi. Bölgedeki yatak kapasitesinin arttığını, yeni yatırımlar yapıldığını dile getiren Menevşe, bu otellerin tam kapasite çalışması için yatırımların önem taşıdığını ve bu konuda Oda’lara önemli görevler düştüğünü söyledi. 
Ardından ulaşıma değinen Menevşe, hızlı tren uygulaması önerisi getirdi. Mersin’den Gaziantep’e hızlı tren yapılması için lobi çalışması yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Menevşe, böyle bir yatırımın bölgeye dinamizm getireceğine inandığını söyledi. Bunun için Adana ve Mersin’in büyük şansı bulunduğuna dikkat çeken Menevşe, “Çünkü şehirlerimizde bir tane güçlü başbakan yardımcısı bir tane de bakanımız var. Bu şansımızı iyi değerlendirmeliyiz” ifadelerini kullandı. 

Kıvanç: “İşimizi sıkı takip etmeliyiz”
Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ise sorunların sık sık dile getirildiğini ancak sonuç alınması için güçlü lobi faaliyetine ve bıkmadan usanmadan işin takip edilmesine ihtiyaç olduğunu anlattı. “Oda ve Borsalarımız el birliğiyle taleplerimizi ortak mutabakatta talep edersek bölgemiz için her işin üstesinden geliriz” diyen Kıvanç, ardından teşviklere değindi. Bölgeye yatırım yapılması gerektiğini kaydeden Kıvanç, mevcut teşviklerle yatırımların 20 yılda amorti edilebildiğini söyledi. Bunun için ilçe bazlı ve sektörel teşvikleri beklediklerini dile getiren Kıvanç, 2023 hedeflerine ulaşılması için bu konunun üzerine gidilmesi gerektiğini ifade etti. Yatırım alanı bulmakta zorlandıklarına da işaret eden Kıvanç, bunun için zeytin yasasının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine, bu nedenle Adana’da 26 bin dönüm arazinin sanayiye açılamadığına değindi. 

Kaya: “Sonuç odaklı çalışalım”
Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya ise konuşmalar sırasında sorunların belirlendiğini ancak hedefe varma noktasında çeşitli sıkıntılar yaşandığını anlattı. En önemli iki ya da üç sorunun belirlenip bunların çözümüne öncelik verilmesi gerektiğini kaydeden Kaya, önceliğin D-400 Karayolunun genişletilmesi, hızlı tren çalışması ve Çukurova Havaalanı’na verilmesi gerektiğini düşündüğünü söyledi. 
Bölgenin tarım bölgesi olduğunu hatırlatan Kaya, bölgedeki karışıklıkların ticareti de etkilediğini anlattı. Gıdanın stratejik öneminin farkına varılıp u alanda gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirten Kaya, “Bölgemizde her türlü tarımsal ürün yetişiyor ancak bunu sanayiye çevirmekte güçlük çekiyoruz. Ürünlerimizi hızla sanayiye aktaracak yapılanmayı gerçekleştirmeliyiz. Bunun için de ortak hareket etmeliyiz” dedi. 

Koçak: “Çakılan her çivi tüm bölgeyi etkiler”
Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ruhi Koçak ise yapılacak her yatırımın tüm bölge adına önem taşıdığına dikkat çekilerek, “Adana ya da Mersin’e çakılacak tek bir çivi tüm bölge için önemli” dedi. İsteklerin doğru ifade edilmesi ve yüksek sesle dile getirilerek siyasilerin elinin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Koçak, “Zamanında Çukurova Havalimanı’nı istiyoruz, Adana Havalimanından da vazgeçiyoruz diye yüksek sesle söyleyebilseydik bugün belki de Çukurova Havalimanı yatırımı tamamlanmıştı” değerlendirmesini yaptı. 
Bölge ikliminin uygun olması nedeniyle Organize Süs Bitkisi kurma projeleri bulunduğunu anlatan Koçak, bu noktada Adana ve Mersin’in de güzel çalışmalar yaptığını ancak bir koordinasyonsuzluk bulunduğunu söyledi. Artık yüksek katmedeğerli ürünlere yönelmek gerektiğini kaydeden Koçak, bunun için de birlikte hareket etmenin önemine dikkat çekti. 
Bölgedeki fuar çalışmalarına da değinen Koçak, mevcut fuar alanlarının büyütülmesine çalışmak yerine Çukurova Havalimanı arazisinde büyük bir kongre ve fuar merkezi oluşturulması talebinde bulunma çağrısı yaptı. 

Çomu: “Yatırım arazisi bulmakta güçlük çekiliyor”
Adana Sanayi Odası Meclis Başkanı Hüseyin Çomu ise bölgede yatırım arazisi bulunması noktasında yaşanan sıkıntılara değindi. 2023 hedeflerine ulaşmak için daha çok yatırıma ihtiyaç olduğunu ancak yatırım yapılacak arazi bulunması noktasında sonuç alınamadığını kaydeden Çomu, makro planlamalarda Adana ve Mersin’in ortak hareket etmesi gerektiğini ifade etti. Çomu, D-400 Karayolu’nun genişletilmesi çalışması üzerinde ise bir kez daha çalışılması gerektiğine inandığını söyledi. 

Yağan: “Tarım alanları toplulaştırılmalı”
Kozan Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Yağan ise tarıma değindi. Tarım alanlarının toplulaştırılması gerektiğini ifade eden Yağan, ayrıca çiftçilerin hazine arazilerini alması konusunun kolaylaştırılması için destek beklediklerini anlattı. Koordinasyon eksikliği ve bölgede yenileme kadastrosu çalışmalarının yapılması halinde parçalanmış tarım alanlarının toplulaşması gerçekleştirilerek çiftçiye satışın mümkün olabileceğini söyleyen Yağan, bu konuda destek istedi. 

Torunoğlu: “Üretim arttı Pazar sıkıntısı var”
Anamur’un ekonomisinin tarıma dayalı olduğunu ifade eden Anamur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Feridun Torunoğlu ise özellikle çilek üretiminin arttığı bir dönemde dış ticarette yaşanan sıkıntıların artması nedeniyle Pazar bulmakta zorlandıklarını söyledi. Turizmde de istenilen sonuçları alamadıklarını ifade eden Torunoğlu, şunları söyledi: 
“Anamur’a daha çok dikkat çekilmesini istiyoruz. Kıbrıs’a en yakın nokta Anamur. Liman yapılacak proje çizildi ama Kalkınma Bakanlığı’nda bekliyor. Anamur gümrük kapısı açılması için destek bekliyoruz.”

Sarı: “Otoban önemli”
Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Orhan Sarı ise bölge turizminin canlanması için D-400 Karayolu’nun Erdemli’ye doğru da iyileştirilmesi gerektiğini, otoban çalışmasına önem verilmesi gerektiğini söyledi. “Taşucu, Çeşmeli Otobanı’nın yapılmasını takip etmeliyiz” diyen Sarı, geçmiş yıllarda Osmaniye, Gaziantep, Konya’dan yaz aylarında gelen iç turizmde yol sorunu nedeniyle azalmalar yaşanmaya başladığını söyledi. 

Kaynar: “Tanıtımda kentin bütünü ele alınmalı”
Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar da otoban sorununun önemine dikkat çekerek, Silifke ve sonrasında yer alan ilçelerin tanıtımına ağırlık verilmesini beklediklerini dile getirdi. Tanıtımlarda kentin bütününün ele alınmasını beklediklerini vurgulayan Kaynar, özellikle kentin batı bölümünde yüzlerce turistik mekan bulunduğunu, buraların daha etkin şekilde anlatılabileceğini söyledi.