Başarı Hikayesi



BİNBOĞA BAL KOOPERATİF BAŞKANI
EMRAH ZARARSIZ

 
KENDİNİZİ TANITIRMISINIZ?

 

Adım Emrah Zararsız 1978 Kozan doğumluyum. Lise mezunuyum, arıcılık ve nakliyecilikle uğraşıyorum. 7 yıldır da kooperatif başkanlığı yapıyorum.

 

ARICILIK MESLEĞİYLE İLK NE ZAMAN VE NASIL TANIŞTINIZ. KISACA ANLATINIZ?


1991 yılında dayılarım arıcıydı, onların yanına gidip gelmeye başladım. Onlardan işin inceliklerini öğrendim 1999 yılına kadar dayılarımın yanında bu işi öğrendikten sonra artık bende bu işi yapabilirim düşüncesiyle edindiğim tecrübeyle kendi arılarımı ürettim ve bu işe bir fiil girmiş oldum.
 

KOOPERATİFİNİZİN KURULUŞU VE FAALİYETLERİ HAKKINDA BİLGİ VERİRMİSİNİZ?


Kooperatifimiz 1973 yılında kurulmuş, şu an Türkiye’de başka bir bal kooperatifi bulunmamakta ve de şu an bakanlıkta örnek kooperatif olarak görünüyoruz.
 

HER KOOPERATİF BAŞARILI OLAMIYOR BAŞARI SIRRINIZI BİZE ANLATIRMISINIZ?


Kooperatifi çıkar amaçlı yönetmezsen, üyelerinle kooperatif arasında dengeyi sağlayabilirsen ( eskiden aşık la terazi vardı o terazinin bir tarafına üyeleri bir tarafa kooperatifi koyacaksın ikisinin dengesini sağlayacaksın çıkar gütmeyeceksin) kooperatif her zaman baki kalacaktır. Çıkar amacı güden hiçbir kooperatif yaşamaz. Bizim sırrımızda bu.
 

ŞU AN KAÇ ÜYENİZ VAR? KAÇIYLA AKTİF ŞEKİLDE İRTİBATTASINIZ?

 

Şu an kooperatifimizin yaklaşık 1500 üyesi mevcut. Yalnız tüm üyelerimizden bal alamıyoruz. Satış miktarına bağlı olarak yaklaşık 400- 500 üyemizden ve özellikle kaliteli balları alıyoruz.

 

KOOPERETİFİNİZİN İMAMOĞLU’NDAN BURAYA GELİŞ HİKAYESİNİ VE AMACINI ANLATIRMISINIZ?


Kooperatifimiz 1973 yılında ilk olarak İmamoğlu’nda kuruldu. 1984 Yılında Kozan’a taşınmış. Taşınmasının sebebi ise üye sayısının büyük bir çoğunluğunun Kozan’ da olmasıymış.
 

BALCILIK SEKTÖRÜNDE KARŞILAŞTIĞINIZ ZORLUKLAR NELER?


En çok karşılaştığımız sorun da; bizim üyelerimiz kooperatif olduğumuz için hakiki bal üretiyorlar, şekersiz ilaçsız saf bal üretiyorlar. Maalesef ki Türkiye’deki 2018 bal üretimi bakanlığın açıklamasına göre 107,000 ton, tüketim 350,000 ton bunda TV deki sahte bal reklamlarının artmasına artı olarak %80’ ı glikoz olan balı iyi kaliteli bal diye satanlar var o yüzden tüketici bala güvenemiyor.
 

ARICILIKLA İLGİLİ İLGİNÇ BİR ANINIZI PAYLAŞIRMISINIZ?


Bizim sektörün her yanı ilginç zaten. Mesela biz yılın 6 ayı dağda gezeriz nisan- mayıs aylarından Kozan’dan çıkar Adana da narenciye balı üretiriz. Oradan Diyarbakır da üçgül balı, Muş Malazgirt’te yayla balı üretiriz, Malatya da keven kekik balı üretiriz, Sivas -Kayseri yöresinde yine yayla balı üretiriz, Muğla Aydın yöresinde çam balı üretiriz, Konya yöresin de de Ayçiçek balı üretiriz yani anlayacağınız bizde macera da var anı da.
 

KENDİNİZİ TÜRKİYE BAL SEKTÖRÜNDE NEREDE GÖRÜYORSUNUZ. ÖZ ELEŞTİRİ?


Türkiye piyasasının yaklaşık %30 una hakimiz. Türkiye’de bal üretiminde 1. Sıradayız. Ama satışta eksik yanlarımız var. Bunlardan en önemlisi kooperatif olduğumuz için reklam veremiyoruz, yine kooperatif olduğumuz için Genel Kuruldan yetki gelmeyince marketlere giriş bedeli veremiyoruz. Bu sebepten üretimde 1. Sırada olmamıza rağmen satışta Türkiye’de 2. sıradayız. Market reyonlarına koyamadığımız balları bizde tenekeler halinde adlarını sürekli duyduğunuz bal firmalarına satıyoruz. Onlarda kendi markalarını yapıştırıp satıyorlar.

 

BU MESLEĞE İLGİSİ OLANLARA VE ÖZELLİKLE GENÇ GİRİŞİMCİLERE NE GİBİ TAVSİYELERİNİZ OLACAK?

 

30 yaş altındaki genç girişimcilere devletimizin de şuan tarım bakanlığının 30 bin tl ye kadar hibesi var. Girişimcilere kovan, arı, makine, ekipman gibi destekler var. Bizim zamanımızda böyle destekler yoktu her şeyi kendi çabamızla yapıyorduk. Bu gençler için çok iyi bir fırsat. Bu işe yeni başlayacaklara tavsiyen direk bu işe girmesin en az 2 sene başka bir arıcının yanında işin inceliklerini öğrendikten sonra bu işe girmelerini tavsiye ediyorum.

 

BORSAMIZLA İLGİLİ ÖNERİ İSTEK VE ŞİKAYETLERİNİZ?

Borsanızdan tek isteğim bize laboratuvar konusunda katkı sağlamanız. Biz kooperatif olduğumuz için hibelerden faydalanamıyoruz. Laboratuvarımız var ama geliştirmemiz gerekli, polen analizlerini dışarıda yaptırıyoruz ve bu bizim için büyük bir gider. Makinası da çok pahalı.

  DEĞERLİ VAKTİNİZİ AYIRDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ.

Ne demek. Esas ben size bana bu şansı verdiğiniz için teşekkür ederim.

BİNBOĞA BAL TANITIM FİLMİ

https://www.youtube.com/watch?v=0rr7D3tTxs4&feature=youtu.be

 
 






Ramazan GELEBEK

  1. Ramazan Bey, firmanızı tanıyabilir miyiz ?

Cevap: Firmamız, Güneydoğu Süt ve Gıda San. Tic. Ltd. Şti. dir. ilk olarak 1983 yılında Kozan/ADANA ’ da 250 m2 bir alanda kurulmuştur. Aile şirketidir. Kurucu ortaklar Veli Gelebek, Ramazan Gelebek, Süleyman Gelebek, Mehmet Gelebek, Osman Gelebek kardeşlerdir. (Daha 2016 yılında Veli Gelebek kendi firmasını kurduğundan şirketimizden ayrılmıştır.)  Yıllar geçtikçe bu küçük işletme artan müşteri isteklerini ve piyasa şartlarını yerine getiremez hale gelmiştir. Bu şartlar Güneydoğu süt ’ ün teknolojik gelişmelere daha çabuk ayak uydurabilmesi için daha modern ve daha hijyenik bir işletme kurmasını zaruri kılmıştır. Bu sebeple güneydoğu Süt 1998 yılında 2000 m2 kapalı alana sahip yeni bir işletme kurmuştur.

 

  1. Şu anki işinizdeki başarıyı neye borçlusunuz ?

Cevap: Çok çalışmak, azim, güven

 

  1. Başarılı ve örnek biri olarak Yeni iş yeri açacaklara bir mesajınız var mı

Cevap: Yeni iş yeri açacaklara tavsiyem birinci kural olarak iş planı yapmaları, iş planını uygulama yapmaları, uygulamalarını kontrol etmeleri, şayet kontroller sonucunda uygunsuzluk varsa önlem almaları ve iş yapacağı firmalarla devamlı sözleşme yapmalarını tavsiye ederim. Söz gider, yazı kalır.

  1. Birlikte çalıştığınız insanlardan ne beklersiniz?

Cevap: Başta  Güven beklerim,

 

  1. Yeni yatırımlarınız olacak mı ?

Cevap; Evet devamlı kendimizi yenilememiz gerekiyor.

  1. Kuruluşunuzda günlük  kapasiteniz ne kadardır.

Cevap: Kuruluşundan günümüze teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek yapmış olduğu yatırımlar ile sürekli gelişip kendini yenileyen Güneydoğu süt ve Gıda San. Tic. Ltd. Şti 100 ton/gün süt işleme kapasitesine sahiptir.

  1. Firmanızla ilgili Eklemek istediğiniz çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz.

Tesisimizde tüm makine ve teçhizatlarıyız hijyenik üretim şartlarını sağlamaktadır. Güneydoğu Süt ’ e gelen tüm ham maddelerin ve üretilen tüm mamullerin kalite kontrolünün yapılabilmesi için gerekli laboratuvar donanımları mevcuttur. Ürün sevkiyatlarımız Güneydoğu Frigorik servis araçları ile sağlanmaktadır.

Güneydoğu Süt ve Ya-Pet firmasının tanıtım filmi1


Güneydoğu Süt ve Ya-Pet firmasının tanıtım filmi2
​​​


Güneydoğu Süt ve Ya-Pet firmasının tanıtım filmi3
​​

 

 

 

 

 

 

3 9 317725 3.129.63.252